Olej z czarnuszki wytłaczany jest z ziaren czarnuszki siewnej uprawianej głównie w Iraku, Turcji i Egipcie. Jest ona uprawiana również na południu Polski. Najlepszy olej z czarnuszki to ten tłoczony na zimno, świeży, nierafinowany i niefiltrowany. Taki olej ma najwięcej cennych składników, aby ich nie stracił spożywaj go na zimno, nie dodawaj do dań smażonych, pieczonych czy gotowanych. Olej z czarnuszki tak samo jak same nasiona czarnuszki ma bardzo intensywny, specyficzny, gorzkawy smak i ostry zapach.
Olej z czarnuszki - właściwości
Olej z czarnuszki w większości składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poza nimi zawiera także fitosterole, fosfolipidy, flawonoidy i saponiny, alkaloidy, biotynę, aminokwasy, węglowodany, olejki eteryczne, witaminy A, E, F, B1, B3, B6, B7, a także cynk, magnez, żelazo, wapń, selen, potas, sód. Olej możesz dodawać do dań, szczególnie sałatek, ale możesz go też wypijać na łyżeczce lub zażywać w tabletkach. Ma on bardzo specyficzny smak i zapach, do którego można się jednak przyzwyczaić lub oswoić go dodatkami w postaci soku z cytryny, soku malinowego lub z czarnego bzu lub miodu. Olej z czarnuszki mogą pić również dzieci, dla których jego charakterystyczny smak jest bardzo ciekawy i stymulujący zmysły.
Olej z czarnuszki – na co stosować?
- alergie – łagodzi zarówno objawy alergii wziewnych, jak i pokarmowych oraz skórnych. Można go stosować u chorych na astmę, AZS czy nietolerancje pokarmowe.
- odporność – olej z czarnuszki wykazuje właściwości immunomodulujące, oznacza to, że mobilizuje układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał zwalczających infekcje oraz działa przeciwzapalnie. Działa również przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
- infekcje górnych dróg oddechowych - wspiera leczenie kataru siennego, zapalenia zatok i przewlekłych nieżytów nosa. Leczy również zapalenie oskrzeli, ponieważ je rozszerza i ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.
- układ pokarmowy – olej z czarnuszki osłania błonę śluzową żołądka, działa ochronnie także na wątrobę i trzustkę. Zwalcza nadkwasotę, niestrawność, refluks. Może być również stosowany w leczeniu grypy żołądkowej i biegunki. Zwalcza także bakterie helicobacter pylori, które są odpowiedzialne m. in. za powstawanie wrzodów żołądka. Niszczy również pasożyty takie jak owsiki czy tasiemiec.
Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, co wspomaga układ krwionośny oraz serce i zapobiega chorobom takim jak miażdżyca i cukrzyca. Wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe.
Olej z czarnuszki w kosmetykach na skórę i włosy
Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych olej z czarnuszki zastosowany na skórę regeneruje ją, odżywia i nawilża. Stosuje się go również przy problemach skórnych takich jak AZS, trądzik, łuszczyca, łupież. Można nakładać go na skórę głowy, a także na całe włosy. Dzięki temu stają się one mocne, nie wypadają, a skóra głowy jest oczyszczona i odpowiednio nawilżona, dzięki czemu nie swędzi. Olej z czarnuszki regeneruje skórę, przyspiesza gojenie ran, chroni również przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz łagodzi skutki poparzeń słonecznych i wyrównuje koloryt.
Olej z czarnuszki – przeciwwskazania
Oleju nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, ponieważ hamuje on skurcze macicy, co może uniemożliwić rozpoczęcie akcji porodowej.
Olej z czarnuszki mogą spożywać dzieci, ale dopiero od 3. roku życia, ponieważ nie istnieją badania kliniczne przeprowadzane na młodszych dzieciach.
Nie poleca się go również osobom z niedociśnieniem tętniczym, ponieważ obniża on ciśnienie krwi.
Olej z czarnuszki - dawkowanie
Zazwyczaj dorośli - 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, ale nie na czczo, ze względu na charakterystyczny smak.
Dzieci - 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.
Stosowanie oleju z czarnuszki lepiej zacząć od małych ilości, nawet kilku kropli i stopniowo zwiększać jego ilość do zalecanej porcji. Olej można dodawać również do potraw przyrządzanych na zimno (sałatki, sosy). Aby złagodzić jego specyficzny aromatyczny i korzenny smak na łyżeczce czy w kieliszku wymieszaj go z sokiem malinowym lub z czarnego bzu oraz sokiem z cytryny/limionki i miodem.
CZYTAJ TEŻ:
Objawy grypy u dziecka: jak rozpoznać grypę u dziecka z objawami nietypowymi i typowymi?>>